Tragédia a premieren

Nemrég, egy rádiós játékban nyertem két jegyet egy rég várt akciófilm premierére. Nagyon megörültem neki, mert ilyen ezelőtt még sosem fordult elő velem. A premierre elhívtam Elemért, a legrégebbi barátomat, mivel rajong az akciófilmekért.

Elemér mindenhonnan elkésik, így a moziba sem sikerült időben érkeznie. A film már vagy tíz perce elkezdődött, mikor meghallottam, hogy valaki sűrű bocsánatkérések közepette botorkál fölfelé. Aztán hirtelen egy nagy puffanás és üvöltés hallatszott. A fájdalmas üvöltésben felismertem Elemér hangját, ezért gyorsan összeszedtem a cuccom, és megkerestem, hogy segítsek rajta. Mikor kitapogattam a sötétben, hogy hol van, még mindig a lépcső alján feküdt. Gyorsan a vállamra vettem, és kivánszorogtunk a teremből. Kint aztán kiderült, hogy tényleg nagy a baj. Elemér arca kék-zöld foltos volt, a szemöldöke felrepedt, és a bal kezében az egyik fogát tartotta. Szegényke igen szánalmat keltően nézett ki. Be is vittem gyorsan az ügyeletre, hogy ellássák. Aztán haza, hogy az orvosi utasításnak megfelelően gondoskodjak a nyugalmáról.

Mire odaértünk hozzá, már egy kicsit jobban volt. Azt mondta, azonnal utána kell járnia a budapesti fog implantátum áraknak, mert a hétvégén van egy felszolgáló munkája, ahonnan hazaküldik majd, ha hiányzó metszőfoggal érkezik. Mondtam neki, hogy szerintem ez bonyolultabb eljárás, nem hiszem, hogy pár nap alatt megoldják a problémát.

Elemér erre azt mondta, hogy ideiglenes pótlást simán csinálnak pár perc alatt, de ő hosszú távon mindenképpen implantátumban gondolkodik. Azt mondta, teljesen különbözőek lehetnek a fog implantátum árak, ez függ többek között az implantátum anyagától, attól, hogy mekkora pótlásra van szükség, stb.

Próbáltam rávenni Elemért, hogy pihenjen kicsit, de egyre csak a fogairól beszélt. Mintha egzisztenciális válságba került volna a fogvesztéstől, elég érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb. Azt tudtam, hogy nem szenvedett agyrázkódást, de mégsem volt szívem ilyen állapotban egyedül hagyni a lakásában, így megkértem, hadd aludjak nála. Szerencsére még örült is a dolognak.

Másnap aztán elkísértem a fogorvoshoz, ami tőlem azért sem kis teljesítmény, mert félek tőlük, mint a tűztől, sok kellemetlen tapasztalatom volt már velük.

Elemér meglepően gyorsan végzett, és eddig nem is gondoltam volna, hogy az ép és hiánytalan fogsor ennyit hozzátesz a jó megjelenéshez. Elemér sokkal biztatóbban nézett ki a negyedórás kezelés után, mint a megelőző 16 órában bármikor.

Elmesélte, hogy szinte minden úgy történt, ahogyan gondolta, ideiglenes pótlást kapott, de már meg is beszélték, hogy melyik fog implantátum árak a reálisak számára. Nagyon rajta volt ezen az új megoldáson, azt mondta, sokkal korszerűbb és kíméletesebb, mint a korona berakása.

Mit mondjak, nehéz szívvel, szinte rettegve hallgattam végig, de Elemér mintha ráérzett volna a gyenge pontomra, nem nagyon akart leszállni a témáról. Egy idő után felhagytam a próbálkozással, hogy tereljem a témát, és inkább elkezdtem érdeklődni a szakmai részletek iránt, például az iránt, hogy milyen anyagból lesz az implantátum, mennyi idő múlva helyezik be a szájába, és más hasonlók.

Elemér erről is tudott mindent, csak mesélt és mesélt, mintha soha nem unná meg. Nekem kicsit jobb lett a közérzetem, de elhatároztam, hogy ez nem mehet így tovább, túl kell lépnem a fogorvosokkal és fogászatokkal kapcsolatos félelmeimen. Ennek jegyében erősen elhatároztam, hogy elmegyek én is a fogászatra, a szokásos ellenőrzésre, már úgyis kezd aktuálissá válni. Megkérdeztem Elemért, mikorra van legközelebb időpontja, aztán, mikor hazaértem, gyorsan foglaltam én is egyet. Kíváncsi vagyok, ez az új hely elnyeri-e majd a tetszésem. Persze benne van a pakliban, hogy szívesebben megyek Elemérrel, mint egyedül, remélem sikerül. Az ő fog implantátum beültetése mellett egy féléves rutinellenőrzés szinte játéknak tűnik, és remélem így is lesz.

Holnap megyünk, és már nagyon izgatott vagyok, remélem minden rendben lesz. Megbeszéltük, hogyha mindkettőnknek jól jönnek össze a dolgok, akkor megnézzük a kihagyott filmet moziban, ez lesz a jutalmunk.