Halálos iramban a gumidiszkontba

Kisgyermekként gyakran elképedve és irigykedve bámultam az akkoriban induló, Halálos Iramban (The Fast and the Furious) elnevezésű akciófilmeket. A történetet 2001-ben vitte vászonra Rob Cohen, melynek azóta hét további része is a nézőközönség elé került.

Túl mély mondanivalója ugyan nincs a szériának, klasszikus jó fiú-rossz fiú üldözős vagánykodás, de a felvonultatott izgalom pótolja ezt, ugyanis fékezhetetlen fiataloktól kezdve, szuper kocsikon és illegálisan megrendezett autóversenyeken keresztül minden fiatal tinédzser fiút elámító részletre figyeltek a készítők, miközben Los Angeles utcáin produkálták a rendfenntartási szerveket.

Az elmúlt években, és az ebbe a szériába tartozó filmek mennyiségének növekedésével feltűnt az, hogy a közönség együtt nőtt a történettel, és ezen a megszemélyesített alakok lettek a korban most 20-as éveiket taposó fiúk ideáljai, példaképei. Ennek köszönhetően környékünkön is fel-fel tűntek az illegális gyorsulási versenyek, amelyek ritkán balesetekhez, gyakran viszont a szülőktől néhány óráig eltulajdonított autók állapotának kárára mentek.

Manapság még mindig előfordul egy-egy ilyen eset a közvetlen környezetemben és a hírekben egyaránt, így az ismerős szülők is gyakran panaszkodnak arról, hogy az autójukra egy kisebb felújítás árát kellett költeniük. A fiúk gyermekded szórakozásai miatt. Lehetett ez akár az autó teljes újrafényezése, a váltó vagy egyéb létfontosságú alkatrészek cseréje, de a gumik teljes elkopása volt talán a leggyakoribb – mert gyorsulási verseny, az ügyesebbeknél néha szikráztak a gumik.

Voltak akik azzal az lendülettel, hogy meglátták leharcolt autójuk állapotát egyből túladtak rajta (ami a gyermek belátó képességeinek függvényében vagy jó döntésnek bizonyult, vagy nem), ám voltam olyanok is, akik próbálták menteni a menthetőt, és felújították a család fuvarozóeszközét, különböző kedvezményes megoldások után kutatva, legyen az bontóból beszerzett szükséges alkatrész, vagy ismerős autószerelők felkeresése, akár nyári gumi akció igénybevétele, vagy a saját kézzel való bütykölés.

Természetesen egyik szülő sem volt boldog attól, hogy a család szeme fénye tönkretette a családi autót, de a következetes nevelésen és az autó újratatarozásán kívül nem volt mit tenni. A „The Fast and the Furious” film azóta is szedi „áldozatait”,  mivel amilyen gyakran Hollywood kiprodukál magából egy-egy új filmet ebben a kontextusban (eddig nyolc darab létezik belőle), a felhajtás és az izgalom egyaránt olyanok mintha nem láttuk volna már ezt a történetet, kicsit más story line-al . A rajongók egy élményt nyernek vele, a szponzorok és a színészek pénzt, az autókkal foglalkozó cégek pedig még több pénzt, ha ez a tendencia továbbra is folytatódik és egy-egy új rész után néhány gépkocsi teljes körű felújításra szorul, de minimum a kerekek lecserélésére, az alapjában vett nyári és téli gumi váltogatásán kívül.