Gázpalackok nem csak a filmekben léteznek

Azért szeretem a realista filmeket, mert olyan részleteit is megmutatják az életnek, amit a hollywoodi testvéreik teljesen kifelejtenek a tökéletes csillogásban. Értem ezalatt az élet valós problémáit is, de nem csak. Ezekben a filmekben, a történet megismeréséhez az emberek általában pont úgy viselkednek és pont olyan dolgokat csinálnak, mint mi, igazi hús és vér emberek. Ezekből pedig én rengeteget szoktam tanulni, mivel ha rájövök, hogy olyasmit látok, amiről nem tudok, akkor a film után mindig rá szoktam keresni és utána olvasni a témának. így tanultam például nagyon sokat az állattenyésztésről, a mezőgazdaságról is. Persze vannak olyan jelenetek, amik témájának nem kell utána olvasnom, például ha az egyik szereplőt a mosdó használata közben látjuk (mert hát hollywoodi filmekben a szereplők soha nem pisilnek a kamera előtt). A múltkor például az egyik filmben azt láthattam egy pár másodpercre, ahogy a főszereplő kicseréli a gázpalackot a konyhájában. Ekkor rájöttem, hogy ez olyan téma, amiről szinte semmit nem tudok. Már régen nem emlékszem a fizika órán tanultakra. Sőt, most hogy elgondolkodtam, nem is fizika órai téma ez, hanem kémia. Még rémlik, ahogy a tanár elkezdi sorolni, hogy:  “metán, propán, etán, bután… fogtok meghalni.” Szóval a film után azonnal beírtam a keresőbe, hogy gázpalack töltés és annyira belemerültem a témába, hogy végül még filmkritikákat is elfelejtettem olvasni.

Találtam egy weboldalt, ahonnan nagyon sok mindent megtudtam. Vegyük is sorra a témákat.

Először is bőven lehet olvasni tudnivalókról, amelyek a gázpalackot érintik. Ti tudtátok, hogy maximum 50 évig lehet használni a törvények szerint egy palackot (ami egyébként alumíniumból készül) és 10 évente kötelezően le kell cserélni rajta a szelepet. Amikor szelep cserélődik a palackon, olyankor magát a palackot is bővebben megvizsgálják, hogy mennyire van jó állapotban. Mindezeket az alkalmakat pedig, amikor megvizsgálják a palackot, rá is írják magára a palack testére, úgyhogy te is meg tudod nézni magadnak, hogy az otthonodban lévő palack mikor volt utoljára megvizsgálva. A vizsgálat összesen hét lépéses, de nem hiszem, hogy ez ennyire részletbemenően érdekelne titeket, szóval most inkább kihagyom a teljes felsorolást. Ha érdekel titeket, nyugodtan nézzétek meg a gazpalackfutar.com blogját, amit a menüsor végén értek el.

Amit azonban hasznosnak tekintek, és szeretnék röviden elmondani, az a gázpalackok biztonságban tartása. Mert ez nem csak annak fontos, akit érdekli az ilyesmi, hanem bárkinek, akinek gázpalackja van, még akkor is, ha utál vele foglalkozni. Pedig egyébként nem is igényel sok mindent.  Például le tudod ellenőrizni azt, hogy mennyi gáz van a a palackban (hogyha nem akarod, hogy becsapjanak). Mégpedig úgy, hogy megméred a teli palackot és kivonod belőle a palack súlyát, ami fel van rajta tüntetve.

Aztán van még egy törvény, amiről érdemes tudni: a palackot nem lehet rátolni panelházakban, pincékben és padlásokon. Ez azért van így, mert az előbb felsorolt esetekben, ha robbanás következik be, akkor az épület teljes tartószerkezete sérülhet meg a robbanás során. Valamint a nagy kánikula a padlásokon megváltoztathatja a nyomást a palackban.

Ha pedig arra van kíváncsi, mert az egész gázpalack bizniszben ez a legszembetűnőbb: mit jelentenek a sávok a palackok oldalán? Ez esetben is találsz válaszokat a blogon. (Megsúgom, hogy a palack korához van köze a dolognak.)

Na és akkor jöhet a következő fontos téma, a házhoz szállítás. Gondolom még sokan emlékeztek arra az időre, amikor “zenélő” autók hozták és vitték a gázpalackokat. Nos, ez az idő lejárt, mivel pár évvel ezelőtt a törvény bekeményített. Ellentétben sok más meggondolatlan törvénnyel, ez elég hasznos. Tudjátok, azok az autók csak úgy, ellenőrizetlenül adták és vették a gázpalackokat. Természetesen ez az államnak nem volt jó, hiszen nem adóztak, de sajnos a vásárlóknak sem volt jó, mert hiába volt olcsóbb, mint máshol, de teljesen ellenőrizetlen helyről érkezett a gáz. És tudjátok, a gáz fel tud robbanni, és életeket tud követelni, szóval ez egyáltalán nem az a kategória, amiben megéri az olcsóbbért feketén üzletelni. Ha pedig az hiányzik nektek, hogy az “zenélő” autó nem jön a környéketekre, akkor jobbat mondok. A gazpalackfutar.com oldalról rendelni tudsz magadnak (teljesen törvényesen), megbízható forrásból származó palackokat (minden gáznak, amit árulnak, megtalálható a weboldalon a biztonsági adatlapja), és ők nem csak a környékedre viszik a gázpalackokat, hanem egyenesen oda, hozzád. És akkor, amikor te szeretnéd. Ennél jobbat nehéz kívánni.

Tudom, hogy nagyon elkalandoztam a filmek világából, de ahogy az elején is elmondtam nektek, szeretek új dolgokat tanulni a filmek révén. És ezalatt nem mindig eszméket és gondolatokat értek. Néha a mindennapi élet kézzelfogható dolgait.